VAD GÖR VI FÖR MILJÖN?

VÅRT MILJÖ-ARBETE.

Våra tankar och handling för att minska den klimatpåverkan, som Vinnersjö Trädgård bidrar till.  

- uppvärmning,  bränsle

Vi använder Colabitoils fossilfria diesel (tillverkas i Norrsundet), som reducerar koldioxidutsläppet med över 90%, samt kväveoxider med 30%. Möjligen behöver vi använda lite fossildiesel. Vi känner oss lite osäkra, även om vi fått garantier på att våra varmluftspannor ska fungera på det nya bränslet. På sikt hoppas vi kunna gå över till skogsbränsle och kunna sluta cirkeln, med askåterföring till skogen.

- vatten

Vinnersjö Trädgård är belägen på landsbygden. Vi har egen brunn och är mycket återhållsam med vattningen. Vi gör av med ca 100-200 m3/ säsong beroende på vädret. En jämförelse kan vara att en 4 personers familj förbrukar ca 230 m3/ år. Vi använder inte konstgödsel eller betat frö till våra växter. Inget läckage i vattnet.

 - krukor

Alla de krukor vi använder är återvinningsbara och kan lämnas till Återvinningen på plast-förpackningar. För amplarna gäller samma sak. Du kan du lämna krukoroch amplar till återvinningen och de kommer att ingå i kretsloppet.

- jorden

 Planteringsjorden innehåller inte konstgödsel utan komposterad hönsgödsel. Vi köper den i lösvikt, inga plastsäckar.

 - förpackningar, emballage

Vi använder returkartonger eller kartongark, papperskassar som emballage till våra växter. Emballaget bör lämnas till Återvinningen.

- transporter

Endast en liten del av växterna transporteras till annan försäljning. Det mesta säljs ur växthusen direkt. 

- klimatkompensering

På sikt hoppas vi kunna klimatkompensera för bilresor/ bränsle, torvbrytning och annat som gör påverkan på vår miljö. Detta för att du som kund skall kunna känna att mitt inköp hos Vinnersjö Trädgård är klimatneutralt.

Senaste kommentarer